Caviarius

"Kisfilmek a nagyvilágból", főleg azért mégis kávé, kávé, kávé...

Komolytalanok

Friss topikok

  • Egészség Ügy: Imádom: "sintértelepre kiscicaillatot" :D (2018.04.25. 23:40) Egy kávé illata
  • röhögő: @Fuxika: "macskába folytja a bánatát" - folytja :-)) Mekkora tuskó lehetsz! :-)) (2013.03.26. 14:03) Macskabajusz, macskajaj, macskakávézó
  • Sir Nyű: @Caviarius: A kookta.hu-n lehet kapni a Bodum-félét, Pebonak hívják újabban. (2011.12.04. 22:12) Beszippant a vákuum!
  • Caviarius: Ja, és kimaradt a Fiaker, ami rummal és tejszínhabbal készül, meg a Maria Theresia, aminek a lénye... (2011.07.25. 23:02) Melanzsolás
  • kreativkid: Konzum-gasztro HORDOZGATÓ (ezt átvitt értelemben kell mondogatni babahordozás közben) Elmentem a... (2011.04.02. 10:15) Április elsejére egy gasztro-limerick

Naptár

május 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Kávé félkézzel

Caviarius 2010.06.10. 18:28

A nap már lemenőben volt, lilára festette az égen a felhőket. János bácsi egész nap szántott. A középbarázdát még délben kezdte meg, már csak az utolsó bakhátat kellett befejezni. Fáradt volt már ő is, és a lova is, aki állítólag fiatalabb korában még versenyló volt. János bácsi letörölte hegyes bajsza végéről az izzadságot, megmarkolta az eke szarvát. -Gyí te, Óverdóz! A ló nekilódult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bakhát már nem tartott sokáig, fél óra múlva a ló is, és gazdája is a szántás szélén álló hatalmas tölgy árnyékában hűsölt. János bácsi kávéfőzőt húzott elő lajbizsebéből, és míg egyik kezével a pipáját tömködte, másik kezével főzött magának egy eszpresszót.

Ha János bácsi szántás után nem egy hideg nagyfröccsre, hanem valóban egy presszókávéra vágyott volna, az én mesém is tovább tartott volna. 
Persze ha mégis kávéra s cremára vágyna a jó szántóvető, hát nézzünk körül, mindenre van megoldás!

Léteznek már olyan kávéfőzők, amik valóban igazi, krémes eszpresszó készítésére alkalmasak mindenféle külső energiaforrás nélkül, méretük pedig akkora, hogy csaknem elférnek a lajbizsebben.
 

 

Egyik ilyen szerkezet a MyPressi Twist névre hallgat. Ebbe egy habszifonpatront kell csavarni, ez biztosítja a 9 bar nyomást.

Őrölt kávét és ESE podot fogad el, forró vízzel kell feltölteni, és egy gombnyomással csapolhatjuk az italunkat. ( http://mypressi.com/ )


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy másik hordozható kávéfőző a Handpresso névre hallgat, és még nevetőgáz se kell bele. A szerkezet nyelébe épített "biciklipumpával" 16 barig pumpálhatjuk a nyomást, ami átpréseli a forróvizet a kávéőrleményen. ( http://www.handpresso.fr )


És ha már forróvíz, nos, a kávé elkészítéséhez 90 Celsiusfokos vízre van szükség, itt bicsaklik meg kicsit a János bácsis sztori.
De ha Jánosunk nem tud forróvizet szerezni, még mindig van lehetősége egy slukk kávéra, legfeljebb nem ital formában. Itt van ugyanis a belélegezhető kávé, a Le Whif.

Az ajakrúzs méretű és formájú műanyag tokocskából szipoghatjuk ki az intenzív csokoládé vagy kávé ízt. És hogy ez miért jó? A gyártó szerint "csoki kalória nélkül és kávé csésze nélkül". Egy tubusból kb nyolcat lehet szippantani, a kávés ízű kb. 100 miligramm koffeint is tartalmaz. Kávés, csokis, málnás-csokis és mentás-csokis ízben kapható, darabja 1,80 Euro.
Ipari kémeink szerint a gyártó jelenleg egy belélegezhető háromfogásos ebéd létrehozásán szorgoskodik.

Címkék: kávé kávéfőző

Szólj hozzá!

FBFBFBFB

Te, a majom hol van?

Caviarius 2010.06.08. 12:44

Valahol messze, egy nagy hegy lábánál üldögélt egy buddhista szerzetes, nézett ki az ablakon nagynagy nyugalommal. Kinyitotta kis szekrénykéjét, hogy egy kis teát vegyen ki, leforrázza, és elszürcsölgesse. Ekkor azonban lelki békéje gyorsan elillant, gond felhőzte be tarkóig érő homlokát. A tea ugyanis elfogyott. Csak a szekrényke alján maradt némi kis por, meg törmelék, de azt csak a nyugatiak csomagolják kis tasakokba, aztán valahogy megisszák, azok mindenre képesek. Kint meg épp a hegy felől fújt a szél, és különben sem volt kedve felmászni a hegyoldalba a teacserjékig. Hirtelen eszébe jutott valami. A tornácon rendetlenkedő kis majmok közül a legbarátságosabbnak odaadta a teászsákot, és a hegyoldalra mutatott. A maki pislogott néhányat, és megvakarta a fejét. "Tea"- mondta a szerzetes. "Mak mak"-mondta a majom. Így beszélgettek egy kis ideig, míg egyszercsak a majom a fejére csapott, felcsillant a szeme, és a hegyoldal felé iramodott. Navégre -  gondolta a szerzetes.
Kis idő múlva a majom teli zsákkal tért vissza. A szerzetes megsimogatta buksi fejét, és elindult teát készíteni.
Kínában azóta is elküldik néha a kismajmokat teáért, akik ösztönösen a legfinomabb leveleket szedik le a gazdinak. Valahogy így szól a legenda.
Évszázadokkal ezelőtt valóban betanított majmok is szedték a teát kína egyes vidékein. Manapság már csak egy kis faluban alkalmazzák ezt a kényelmes módját a teaszüretnek. A teát aztán becsomagolják, és eladják az interneten, 57 gramm 20 USD-be kerül. (kb. 4500 Ft)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elkészítéshez egy olyan szerkezetet ajánlunk, amit a kínai szerzetes még biztosan nem használhatott. A Duo Infuser nevű, érintőképernyős teatojást a mexikói Emma Moreno tervezte.

 

Két félgömbből áll, melyek szétpattinthatók. Az egyik félteke átlátszó, hogy megfigyelhessük, hogyan készül a teánk.

 

Az alsó rész vízáteresztő anyagból készül. Amint a teafűvel töltött gömböcskét belelógatjuk egy csésze vízbe, és a szerkezetet a teacímkére hasonlító vezérlővel bekapcsoljuk, az alsó rész melegedni kezd. A fűtés valamilyen nanotechnológiai módon történik, pár perc múlva már ihatjuk is a finom majomteát. 

Címkék: majom tea duo teatojás infuser

Szólj hozzá!

Tejeskávé - pálcikával

Caviarius 2010.06.06. 07:20

Egy dél-koreai kávéforgalmazó, a Maxim megrendelésére tervezte Heo Jeong Im ezt a mini baseball ütőt.

Szerintük napjainkban ez a legforradalmibb módja a kávékészítésnek, - a pálcikáról egyenesen a csészédbe!
A Cappuccino Coffee Stick egy műanyag, kiskanálforma pálca, melynek végén a kávé szilárd, szépen formázott állapotban várja, hogy egy csésze forróvízbe merülhessen. Akkor aztán néhány keverés után feloldódik, és máris kész a ... ööö ... micsoda?...Cappuccino?



Ettől forradalmibb már csak akkor lehetne, ha egyenesen lenyalogatnánk a pálcáról Maximot.

Címkék: kávé cappuccino

Szólj hozzá!

Hasprés

Caviarius 2010.05.30. 17:49

Itt az ideje a jókis nyáreleji fogyókúrának. Bár sokak szerint a nyár idén elmarad, az én hasam körmérete már nem nyárfüggő. Mindenképpen vissza kell vennem, ezért kerestem a neten pár "edzéstervet". A nagy szörfingolás közben találtam ezeket a szép pendrive-okat.

Az USB-be dugott Stallone nem csak adatot tárol, hanem figyelmeztet, hogy nem elég naponta az az egy felülés, amit a reggeli felkelésnél végzel.

 

 

 

 

 

Soksok honlapot végignéztem, és végül a következő gyakorlatokat választottam ki magamnak:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Támla-nélküli-széken felülés, a támlamaradékokba kapaszkodás szigorúan tilos!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Lábfeltámasztós felülés (próbáljuk a térdeket végig derékszögben tartani!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Inverz felülés (a váll és arcizmokat is edzi)

Mindenkinek hasolló lyókat kívánok!

Címkék: részeg hasizom

Szólj hozzá!

Disznóropogós

Caviarius 2010.05.29. 21:54

Életem legkomolyabb gyomorrontását egy disznóvágásban kaptam, frissen kisült, még meleg tepertőtől. Disznóvágáson gyomorrontást kap az ember fia, búcsúban meg pofont, így van ennek a rendje. (Persze mondták, hogy egy felessel még idejében szét lehetett volna csapatni.) Ennek ellenére nem ment el a kedvem a töpörtyűtől.

Eddig mindig sóval, hagymával, zöldséggel, finom puha kenyérrel körítettem a liba vagy sertés szalonnájából sütött ropogós zsírkockákat. Aztán egyszer egy csokiboltban észrevettem egy csokit diós-vaddisznótepertős ízesítéssel. Az ízében főleg a dió dominált a tepertő inkább a ropogós textúrája miatt érdekes.

 

Egy másik Zotter szintén tepertős, nugátos szelet, de a tepertő itt is ropogós, karamellizált, íze alig felismerhető. A csoki inkább fahéjas-nugátos ízű, ropogós dióízű apró tepertődarabkákkal.

Érdemes a Zotter más szeletkéit is kipróbálni, az osztrák "csokimanufaktúrának" igen meglepő, de jól működő ízpárosításai vannak.(kávés-szilvás-szalonnás,áfonyás-kakukkfüves, biosörös, olívás-citromos, citromos-puliszkás, és még nagyonsokféle, itt megnézhető: www.zotter.at )

 

 

Nemrégiben azonban felfedeztem egy igazi disznós csokit, itt nincs nugátozás, félrediózás, elfahéjazás. A benne levő tepertő ungarische mangalitza hasaszalonnából készül, jó minőségű étcsokoládéval.

 

 

 

 

 

 

 

Van táblás, és drazsé formájú is. Elsőre meredeknek tűnhet, nekem legalábbis annak tűnt, de érdemes megkóstolni.

 Egy kicsit bizarr ez a kép, nekem az a fésületlen disznó nem hiányozna a háttérből, főleg hogy meg is van fázva szegény...

 

Címkék: csokoládé tepertő

Szólj hozzá!

Igyunk valami finomat!

Caviarius 2010.05.08. 16:36

 

Most hívott a Gyuri, hogy átjönnének este egy kis grillezésre. Belesek a hűtőbe, hát, valami kaja van, de mit fogunk inni? Van még egy fél üveg kumiszos fanta, de azt a lányok nem szeretik. Elugrok gyorsan, veszek pár üveg osztrigás sört, meg néhány liter tökös kólát.
Viccesen hangzik, ugye?
Hát tökös kólát még nem láttam, az igaz, de azért vannak a világon igen különleges, bizarr – legalábbis a világnak ezen a részén bizarrnak tűnő – italok.
Összeollóztam párat, lássuk:
 
Elárulom, mert a végére úgy is ki fog derülni, hogy a legtöbb ilyen furcsaság Japánból származik, akiknek az ízléséhez még a multinacionális üdítőitalgyártók is alkalmazkodnak, ha profitot akarnak. A Pepsi például felfigyelt rá, hogy Japánban igen népszerű egy ital, melyet úgy készítenek, hogy vaníliafagyit szódával felspriccelnek. Ezt az ízhatást megcélozva megalkották a joghurtos Pepsit.
 
Rokona ennek az italnak a főként Kanadában és az USÁban forgalmazott Cream Soda. Áttetsző, vagy fehér színű, vanília ízesítésű ital, mely gyakran tartalmaz tejszínt is, ézért pohárba töltve tartós, a söréhez hasonló habot növeszt. Európa néhány országában is kapható, mint ez a Schweppes.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Coca Cola sem maradhat ki az innovációból, az ő fejlesztésük az átlátszó, enyhén édeskés, többféle zöldséges ízben kapható Salad Water. (Szintén Japán)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szintén zöldséges a Pepsi Cucumber, uborkaízű szénsavas frissítő.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A japán nőket egy kis maradék tejjel kombinált söritallal próbálják meghódítani a sörfőzdék, a Bilk kb. egy harmada tej, két harmada sör.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De aki a sört tej nélkül szereti, az sem marad különlegesség nélkül, az Abashiri sörfőzde kék, zöld, és piros söröket is árul, melynek a színén kívül az íze is különleges állítólag.
 
Amit azonban már mi is megkóstolhatunk, az egy magyar találmány, a Smaragd Zöld Sör. Szabó Béla, nagykanizsai kocsmáros találmányát a tapolcai Stari sörfőzde készíti és palackozza. Egy könnyű házi sör némi gyógynövényes, medvecukros ízzel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A tengerentúlon nagy népszerűségnek örvendő Jones Soda Co. ( www.jonessoda.com ) honlapján sokféle guszta itókát találhatunk, és az ízek, ízpárosítások is különlegesek. Van itt kék színű rágógumi ízű üdítőital, D’Peach Mode fantázianevű barackos, vagy Bohemian Raspberry, ami epres-zöld teás. És a Jones készítette el Hálaadás ünnepére az első pulyka ízű üdítőitalt is, neve Turkey & Gravy. (Limited edition)

Na, hát ennyi szépjó italból már csak tudna Gyuri is választani...

15 komment

RSA - Really Secret Agent

Caviarius 2010.05.08. 14:45

 

Délelőtt az M3-ason elszáguldott mellettem egy sötétített ablakú, fekete Audi A8-as, BIT-es rendszámmal. Ez valami belügyi autó lehetett, gondolom, de nekem egyből James Bond jutott eszembe, meg az ő csodaautói. És akkor szöget ütött a fejembe, hogy ha James Bond igazi titkosügynök lenne, akkor nem ilyen feltűnő kocsikkal kellene járnia, amire mindenki felfigyel, jó hogy a rendszáma nem BOND-007.
Szerintem az igazi titkosügynökök megnézik, hogy egy országban melyik autóból van a legtöbb, és olyannal járnak, feltűnésmentesen. Például a hetvenes évek magyar titkosügynöke piszkosfehér Trabantot vezetett, vagy ha több volt a felszerelés, akkor barna kombi Wartburgba pakolta volna a Makarov pisztolyokat.
Ez a téma annyira megihletett, hogy elképzeltem amint Monte Carlo hegyi szerpentinjein Mr Bond egy Suzuki Swift volánja mögött megpróbálja leszorítani a Fiat Panda 1.1-et vezető főgonoszt a szakadékba.

Címkék: bond titkosügynök

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil