Caviarius

"Kisfilmek a nagyvilágból", főleg azért mégis kávé, kávé, kávé...

Komolytalanok

Friss topikok

  • Egészség Ügy: Imádom: "sintértelepre kiscicaillatot" :D (2018.04.25. 23:40) Egy kávé illata
  • röhögő: @Fuxika: "macskába folytja a bánatát" - folytja :-)) Mekkora tuskó lehetsz! :-)) (2013.03.26. 14:03) Macskabajusz, macskajaj, macskakávézó
  • Sir Nyű: @Caviarius: A kookta.hu-n lehet kapni a Bodum-félét, Pebonak hívják újabban. (2011.12.04. 22:12) Beszippant a vákuum!
  • Caviarius: Ja, és kimaradt a Fiaker, ami rummal és tejszínhabbal készül, meg a Maria Theresia, aminek a lénye... (2011.07.25. 23:02) Melanzsolás
  • kreativkid: Konzum-gasztro HORDOZGATÓ (ezt átvitt értelemben kell mondogatni babahordozás közben) Elmentem a... (2011.04.02. 10:15) Április elsejére egy gasztro-limerick

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A kávégépek Ferrarija

Caviarius 2011.04.26. 10:40

Az Öldöklő (Slayer) egy kézműves készítésű ipari kávéfőző, gyakorlatilag kimeríthetetlen gőzkapacitással és maximális kihasználtság mellett is stabil, 180 Fahrenheit vízhőmérséklettel (kb. 82 Celsius).

 

A Slayer a médiában főként ritkasága és 18 000 dolláros vételára miatt jelenik meg. Világszerte körülbelül 40 darab létezik belőle Ausztráliától Németországig, tehát valóban ritka madár. Ha azonban körülnézünk a kereskedelemben kapható nagy teljesítményű espressógépek piacán kiderül, hogy az ára (kb. 3,5 millió forint) nem is annyira extrém, mint amennyire azt különféle médiák kiemelik.

A New York Times 2010-es cikke is címében emeli ki a 18 000 dolláros árat, a Gizmodo internetes oldala pedig egyenesen "obscenely expensiv"-nek nevezi, azaz finoman fordítva szemérmetlenül drágának. Ehhez képest egy hasonló kategóriájú Rancilio, vagy La Marzocco gép listaára ugyanennyi, azaz 20-22 000 USD.

Ha a Slayer különlegessége nem az árában rejlik, akkor nézzük, mégis miben?
A Seattle-ben épített masinák fotóit végignézve elsőre feltűnik, hogy nem véletlenül nevezik a Slayert az espressógépek Ferrarijának is.
A felhasznált anyagok minősége, a kézzel épített gépek igényes és ergonómikus végső kialakítása igazán karizmatikus alkotássá teszik a gépet.

 

 

A csillogó fémen, a sötétre pácolt perui diófa berakásokon túl a Slayer technikai újításokat is tartalmaz. Legfontosabb ezek közül a kézzel állítható, változtatható víznyomás.
A kávégépek 9 bar nyomással préselik át a forróvizet a kávéőrleményen. Ezt a nyomást a Slayeren dolgozó barista tetszés szerint változtathatja a kávé csapolása közben.

 

 

 

 

 

Egy kis, diófa burkolatú kallantyú segítségével a nyomás 0,5 bartól 9 barig fokozatmentesen variálható, de miért is jó ez nekünk, vagy a kávénak?

 

 

 A tervezéskor a single origin kávék (fajtakávék) kedvelőire gondoltak.


A klasszikus olasz espresso készítéséhez kávékeverékeket használnak. Az egyes kávéfajták íze eltérő, tehát azok keverésével az egyes ízkomponensek erősíthetők, kiegészíthetők, kiegyensúlyozhatók. A keverékek íze a karakteresség megtartásával harmonikusabb, teltebb lehet. Vannak azonban nagyon értékes, önmagukban is telt, harmonikus ízt adó fajtakávék

 

A single origin kávék készítését az Öldöklők 3,5-4 baros nyomással kezdik, majd emelik a nyomást 8-9 barig, végül ismét 4 bar körüli nyomáson fejezik be a kávé csapolását. Más eredményt kapunk, ha 9 barral kezdjük a főzést, de a végén fokozatosan csökkentjük a nyomást 3-4 barig. És természetesen van még néhány variációs lehetőség.

 
A tökéletes metódus minden kávénál más és más, 10-12 adag lefőzése után tudja kialakítani a barista. Az elkészült ital természetesen az ő ízlését fogja tükrözni. A kávé elkészülési ideje így akár másfél perc is lehet, de a hozzáértők szerint így jön ki legjobban a single origin kávék különleges aromája.

Nemrég a La Marzocco is előállt egy hasonló módon állítható nyomású géppel, a neve Strada. ( http://www.lamarzocco.com/strada.php ) Ezt a gépet sem gyártják százszámra, de valószínűbb, hogy ezzel előbb találkozunk hazánkban, mint egy Slayerrel.

Címkék: slayer kávéfőző kávégép

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaviar.blog.hu/api/trackback/id/tr92856098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása