Az Öldöklő (Slayer) egy kézműves készítésű ipari kávéfőző, gyakorlatilag kimeríthetetlen gőzkapacitással és maximális kihasználtság mellett is stabil, 180 Fahrenheit vízhőmérséklettel (kb. 82 Celsius).
A Slayer a médiában főként ritkasága és 18 000 dolláros vételára miatt jelenik meg. Világszerte körülbelül 40 darab létezik belőle Ausztráliától Németországig, tehát valóban ritka madár. Ha azonban körülnézünk a kereskedelemben kapható nagy teljesítményű espressógépek piacán kiderül, hogy az ára (kb. 3,5 millió forint) nem is annyira extrém, mint amennyire azt különféle médiák kiemelik.
A New York Times 2010-es cikke is címében emeli ki a 18 000 dolláros árat, a Gizmodo internetes oldala pedig egyenesen "obscenely expensiv"-nek nevezi, azaz finoman fordítva szemérmetlenül drágának. Ehhez képest egy hasonló kategóriájú Rancilio, vagy La Marzocco gép listaára ugyanennyi, azaz 20-22 000 USD.
Ha a Slayer különlegessége nem az árában rejlik, akkor nézzük, mégis miben?
A Seattle-ben épített masinák fotóit végignézve elsőre feltűnik, hogy nem véletlenül nevezik a Slayert az espressógépek Ferrarijának is.
A felhasznált anyagok minősége, a kézzel épített gépek igényes és ergonómikus végső kialakítása igazán karizmatikus alkotássá teszik a gépet.
A csillogó fémen, a sötétre pácolt perui diófa berakásokon túl a Slayer technikai újításokat is tartalmaz. Legfontosabb ezek közül a kézzel állítható, változtatható víznyomás.
A kávégépek 9 bar nyomással préselik át a forróvizet a kávéőrleményen. Ezt a nyomást a Slayeren dolgozó barista tetszés szerint változtathatja a kávé csapolása közben.
Egy kis, diófa burkolatú kallantyú segítségével a nyomás 0,5 bartól 9 barig fokozatmentesen variálható, de miért is jó ez nekünk, vagy a kávénak?
A tervezéskor a single origin kávék (fajtakávék) kedvelőire gondoltak.
A klasszikus olasz espresso készítéséhez kávékeverékeket használnak. Az egyes kávéfajták íze eltérő, tehát azok keverésével az egyes ízkomponensek erősíthetők, kiegészíthetők, kiegyensúlyozhatók. A keverékek íze a karakteresség megtartásával harmonikusabb, teltebb lehet. Vannak azonban nagyon értékes, önmagukban is telt, harmonikus ízt adó fajtakávék
A single origin kávék készítését az Öldöklők 3,5-4 baros nyomással kezdik, majd emelik a nyomást 8-9 barig, végül ismét 4 bar körüli nyomáson fejezik be a kávé csapolását. Más eredményt kapunk, ha 9 barral kezdjük a főzést, de a végén fokozatosan csökkentjük a nyomást 3-4 barig. És természetesen van még néhány variációs lehetőség.
A tökéletes metódus minden kávénál más és más, 10-12 adag lefőzése után tudja kialakítani a barista. Az elkészült ital természetesen az ő ízlését fogja tükrözni. A kávé elkészülési ideje így akár másfél perc is lehet, de a hozzáértők szerint így jön ki legjobban a single origin kávék különleges aromája.
Nemrég a La Marzocco is előállt egy hasonló módon állítható nyomású géppel, a neve Strada. ( http://www.lamarzocco.com/strada.php ) Ezt a gépet sem gyártják százszámra, de valószínűbb, hogy ezzel előbb találkozunk hazánkban, mint egy Slayerrel.