avagy ki kotyog?
A kotyogós kávéfőzőt a huszadik század elején Luigi De Ponti találta fel, majd Alfonso Bialetti gyárában kezdték gyártani 1933-ban. Olaszországban ma is nevezik Bialettinek, (másik neve macchinetta, azaz gépecske), más országokban mokkás kannának, mokkagépnek nevezik.
Nálunk mindenféle mók(k)ázás nélkül, a hangja után a kotyogó elnevezés terjedt el leginkább.
A Bialetti alakja azóta klasszikussá vált, iparművészeti múzeumokban, vendéglátóipari múzeumokban őrzik egy-egy darabját.
Persze a mi konyhánkban a nyolcvanas években nem ez a klasszikus forma trónolt a gáztűzhely tetején, hanem egy gömbölyded, szarvasi gyártmányú mokkagép...
... mely néha még azelőtt felrobbant, mielőtt görbe ormányán kicsoroghatott volna a fekete itóka. (a képen egy elektromos változat látható)
A kotyogós kávéfőző működése nem túl bonyolult: az alsó edénybe víz kerül, majd egy szűrőbe a kávéőrlemény. Melegítés hatására a keletkező gőz nyomása átpréseli a kb. 120 fokos vizet a kávén, és felül a kiöntőben összegyűlik a forró fekete. Az espressóhoz képest az így készült italnak sokkal kisebb krémje van, ha van egyáltalán. A melegebb víz viszont kiold a kávéból olyan ízanyagokat is, amelyek egy espressóba nem kerülnek bele. Sőt, az így kioldott aromák, olajok gyakran megégnek ekkora hőmérsékletnél, így nemkívánatos ízek alakulhatnak ki a mokkában.
Mindezek ellenére egy kotyogóssal is lehet aromákban gazdag, finom kávét készíteni, amit talán az is bizonyít, hogy a statisztikák szerint az olasz háztartások 70 százalékában megtalálható valamilyen mokka készítő gép. (Elterjedésük további okai az alacsony áruk, és könnyű használhatóságuk lehet.)
A mokkafőző tehát nemhogy eltűnt, elavult volna a harmincas évek óta, hanem inkább időről időre megújul.
A megújulás persze főként a dizájnra vonatkozik,
az optikai tuning mellett azonban ma már létezik podos, kapszulás kotyogós is, sőt a Bialetti gyárt olyant is, amibe tejet töltve cappuccinóhoz hasonló italt készíthetünk.
Ennek a foltos készüléknek a neve már nem Mokka, hanem stílusosan Mukka. (Mucca olaszul=tehén)
A Henkel által évente kiírt Henkel Art.Awardot ipari formatervezés kategóriában 2007-ben szintén egy kotyogós nyerte. A hordozható, kb. 10 centis kávéfőző tervezője Domán Rajmund, neve pedig KotyoGO.
Ne nézzük le tehát a kotyogóst, és főleg ne temessük!
Használjuk inkább, kísérletezzünk vele, és főzzünk minél több finom kis mokkát!