Caviarius

"Kisfilmek a nagyvilágból", főleg azért mégis kávé, kávé, kávé...

Komolytalanok

Friss topikok

  • Egészség Ügy: Imádom: "sintértelepre kiscicaillatot" :D (2018.04.25. 23:40) Egy kávé illata
  • röhögő: @Fuxika: "macskába folytja a bánatát" - folytja :-)) Mekkora tuskó lehetsz! :-)) (2013.03.26. 14:03) Macskabajusz, macskajaj, macskakávézó
  • Sir Nyű: @Caviarius: A kookta.hu-n lehet kapni a Bodum-félét, Pebonak hívják újabban. (2011.12.04. 22:12) Beszippant a vákuum!
  • Caviarius: Ja, és kimaradt a Fiaker, ami rummal és tejszínhabbal készül, meg a Maria Theresia, aminek a lénye... (2011.07.25. 23:02) Melanzsolás
  • kreativkid: Konzum-gasztro HORDOZGATÓ (ezt átvitt értelemben kell mondogatni babahordozás közben) Elmentem a... (2011.04.02. 10:15) Április elsejére egy gasztro-limerick

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Gőzzel főzve

Caviarius 2011.05.27. 16:31

avagy ki kotyog?

A kotyogós kávéfőzőt a huszadik század elején Luigi De Ponti találta fel, majd Alfonso Bialetti gyárában kezdték gyártani 1933-ban. Olaszországban ma is nevezik Bialettinek, (másik neve macchinetta, azaz gépecske), más országokban mokkás kannának, mokkagépnek nevezik.

 

 

 

 

 

 

 

Nálunk mindenféle mók(k)ázás nélkül, a hangja után a kotyogó elnevezés terjedt el leginkább.
A Bialetti alakja azóta klasszikussá vált, iparművészeti múzeumokban, vendéglátóipari múzeumokban őrzik egy-egy darabját.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persze a mi konyhánkban a nyolcvanas években nem ez a klasszikus forma trónolt a gáztűzhely tetején, hanem egy gömbölyded, szarvasi gyártmányú mokkagép... 

... mely néha még azelőtt felrobbant, mielőtt görbe ormányán kicsoroghatott volna a fekete itóka. (a képen egy elektromos változat látható)
A kotyogós kávéfőző működése nem túl bonyolult: az alsó edénybe víz kerül, majd egy szűrőbe a kávéőrlemény. Melegítés hatására a keletkező gőz nyomása átpréseli a kb. 120 fokos vizet a kávén, és felül a kiöntőben összegyűlik a forró fekete. Az espressóhoz képest az így készült italnak sokkal kisebb krémje van, ha van egyáltalán. A melegebb víz viszont kiold a kávéból olyan ízanyagokat is, amelyek egy espressóba nem kerülnek bele. Sőt, az így kioldott aromák, olajok gyakran megégnek ekkora hőmérsékletnél, így nemkívánatos ízek alakulhatnak ki a mokkában.
Mindezek ellenére egy kotyogóssal is lehet aromákban gazdag, finom kávét készíteni, amit talán az is bizonyít, hogy a statisztikák szerint az olasz háztartások 70 százalékában megtalálható valamilyen mokka készítő gép. (Elterjedésük további okai az alacsony áruk, és könnyű használhatóságuk lehet.)
A mokkafőző tehát nemhogy eltűnt, elavult volna a harmincas évek óta, hanem inkább időről időre megújul.
A megújulás persze főként a dizájnra vonatkozik,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

az optikai tuning mellett azonban ma már létezik podos, kapszulás kotyogós is, sőt a Bialetti gyárt olyant is, amibe tejet töltve cappuccinóhoz hasonló italt készíthetünk.

 

Ennek a foltos készüléknek a neve már nem Mokka, hanem stílusosan Mukka. (Mucca olaszul=tehén)
 

 

 

 

 

 

 

 

A Henkel által évente kiírt Henkel Art.Awardot ipari formatervezés kategóriában 2007-ben szintén egy kotyogós nyerte. A hordozható, kb. 10 centis kávéfőző tervezője Domán Rajmund, neve pedig KotyoGO.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne nézzük le tehát a kotyogóst, és főleg ne temessük!
Használjuk inkább, kísérletezzünk vele, és főzzünk minél több finom kis mokkát!

 

 

Címkék: kávé mokka kotyogós bialetti

Szólj hozzá!

FBFBFBFB

A bejegyzés trackback címe:

https://kaviar.blog.hu/api/trackback/id/tr212936949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása