Caviarius

"Kisfilmek a nagyvilágból", főleg azért mégis kávé, kávé, kávé...

Komolytalanok

Friss topikok

  • Egészség Ügy: Imádom: "sintértelepre kiscicaillatot" :D (2018.04.25. 23:40) Egy kávé illata
  • röhögő: @Fuxika: "macskába folytja a bánatát" - folytja :-)) Mekkora tuskó lehetsz! :-)) (2013.03.26. 14:03) Macskabajusz, macskajaj, macskakávézó
  • Sir Nyű: @Caviarius: A kookta.hu-n lehet kapni a Bodum-félét, Pebonak hívják újabban. (2011.12.04. 22:12) Beszippant a vákuum!
  • Caviarius: Ja, és kimaradt a Fiaker, ami rummal és tejszínhabbal készül, meg a Maria Theresia, aminek a lénye... (2011.07.25. 23:02) Melanzsolás
  • kreativkid: Konzum-gasztro HORDOZGATÓ (ezt átvitt értelemben kell mondogatni babahordozás közben) Elmentem a... (2011.04.02. 10:15) Április elsejére egy gasztro-limerick

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Egy kávé illata

Caviarius 2011.03.19. 22:11

Biztosan sokmindenkivel előfordult már, hogy egy szép reggelen kávéillatra ébredt. Az embernek ilyenkor gyorsabban kinyílik a szeme. Vagy mert nem szereti a kávéillatot, vagy mert szereti, vagy mert azt hiszi, hogy reggeli is jár mellé. Nyuszis papucsába bújik, és csak úgy, kócosan, pizsamában megindul a konyha felé, és már nem is olyan álmos.

Ennek a viselkedésnek az okait kutatva japán tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a kávé elfogyasztása nélkül, csupán szagolgatva, a kávé illata is visszafordíthatja az alváshiány agyra gyakorolt hatását. Patkánykísérletekben legalábbis működött, a kis állatokban kávészagolgatás hatására egy csomó gén RNS-e aktiválódott. Bármit jelentsen is ez, a kávéillatnak tehát igen erősen stimuláló hatása van.

Ez az illat egy több mint 900 aromát tartalmazó keverék. A termőhelyek különböző talaja, mikroklímája, a kávé fajtája, érettsége, pörkölése mind mind befolyásolja egy kávé illatát, melyben a jázmin, a narancsvirág, vagy a pörkölt mogyoró aromáját is felfedezhetjük. Hivatásos kávékóstolók a kávéillat jellemzésére több mint egy tucat megnevezést használnak. A kávé illata lehet például: animális (nedves állatbőrre, izzadságra emlékeztető illat, nem mindig negatív jelző), csokoládés (kakaóra, csokoládéra emlékeztető illat), földes (nedves föld, vagy krumplisgödör illat, legtöbbször nemkívánatos), gumiszerű (felmelegedett gumi szagát idéző illat, néhány robusta kávé tipikus illata, negatív), vegyszeres (gyógyszertárra emlékeztető illat, bizonyos brazil kávék esetében fordul elő, rio-íznek is nevezik).
 

A kávét régóta felhasználják a parfümök készítésénél is, legtöbbször csak "kiegészítő" illatként, de vannak kifejezetten kávéillatú parfümök is.

Parfümboltokban gyakran látni kis tárolókba kihelyezett kávébabot. Ennek a lényege az lenne, hogy a parfümök szagolgatásába belefáradt orr frissességét a kávéba szippantva visszaállítsa. (parfümőrök vitatják a hatásosságát)
 

Marketinges szakemberek arra is rájöttek, hogy jobban fogy a kávé azokban az üzletekben, ahol finom kávéillat tölti be a helyiséget. Ahol azonban ez a kávéillat nem ilyen intenzív, oda kitalálták a kávéillat-sprayt. (Van ilyen kenyérillatúban is, pékségek számára, lehet ötletelni, hogy hová milyen illatot ajánlunk, sintértelepre kiscicaillatot, ilyesmik...) Szóval reggel jól befújunk kávéillattal, és már csak győznünk kell csapolni a friss feketét.

Címkék: kávéillat

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaviar.blog.hu/api/trackback/id/tr562754409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egészség Ügy · http://www.egeszsegugy.info 2018.04.25. 23:40:28

Imádom: "sintértelepre kiscicaillatot" :D
süti beállítások módosítása