Ha beülünk egy kávézóba és kérünk egy kávét, általában egy automata vagy félautomata eszpresszókészítő géppel csapolt krémes feketére gondolunk. És hát természetesen azt is kapunk.
Másfajta kávékészítési módokat, mint a kotyogóst, a csepegtetőst, vagy a vákuumos kávéfőzést inkább otthoniként tartunk számon. Ennek oka talán az automata kávégépekkel szembeni lassúságuk, vagy az a (tév)hit, hogy az eszpresszókávé jobb minőségű, finomabb. Pedig ha szakszerűen, odafigyeléssel készítjük, akkor ugyanabból az őrleményből más és más technikával más és más ízű, jellegű, aromájú italt nyerhetünk.
Az eszpresszó technológia megjelenése előtt az egyik legelterjedtebb kávékészítési eljárás a lombikos technológia volt. (A kávéfőzőt a Cona nevű cég gyártotta, ezért Cona-technológiának is nevezték.)
A legkorábbi lombikos kávéfőzők több mint 170 éve jelentek meg Németországban, és onnan terjedtek el egész európában.
A vákuum-visszatérő kávéfőző két üveglombikból áll. Az alsó lombikban levő vizet felmelegítik (borszeszégővel, vagy elektromosan).
A forró víz az üvegcsövön keresztül a felső edénybe jut, ahol kilúgozza a kávét. A hőt elvéve az alsó, zárt edény lehűl, vákuum keletkezik, ami az italt egy szűrőn át visszaszippantja az alsó edénybe. A műveletet addig lehet ismételni, amíg a kávé a kívánt színt, sűrűséget, ízt és illatot el nem éri.
A lombikos kávéfőzők egészen egyszerű, 2-3 személyes házi üvegedények is lehetnek, de léteznek óriási csillogó üveg- és rézmasinák is, melyek láttán egy alkimista laboratóriuma juthat eszünkbe. A közös bennük, hogy a kávéital tulajdonságait a készítő nagymértékben tudja befolyásolni, valamint hogy az elkészítése igen látványos szertartás.
Vannak olyan készülékek, ahol a két tartály nem is egymás felett, hanem egymás mellett helyezkedik el (mint az oldalsó képen). Ezesetben még látványosabb, ahogy a vákuum visszaszivattyúzza a kávét a gömböc alakú lombikba.
És most képzeljünk el egy olyan kávézót, ahol ilyen műszerek állnak a pulton, és rendelés után végignézhetjük, amint a kávénk a lombikokban közlekedik. Ha úgy érezzük, inthetünk a baristának, hogy oké, jó lesz, vagy hogy legyen szíves mégegyszer küldje fel a kávét az őrleményre.
Aki tud ilyen helyet, szóljon! (A fotó egy ausztrál kávézóban készült, de ott sincs túl sok ebből a fajtából.)