Caviarius

"Kisfilmek a nagyvilágból", főleg azért mégis kávé, kávé, kávé...

Komolytalanok

Friss topikok

  • Egészség Ügy: Imádom: "sintértelepre kiscicaillatot" :D (2018.04.25. 23:40) Egy kávé illata
  • röhögő: @Fuxika: "macskába folytja a bánatát" - folytja :-)) Mekkora tuskó lehetsz! :-)) (2013.03.26. 14:03) Macskabajusz, macskajaj, macskakávézó
  • Sir Nyű: @Caviarius: A kookta.hu-n lehet kapni a Bodum-félét, Pebonak hívják újabban. (2011.12.04. 22:12) Beszippant a vákuum!
  • Caviarius: Ja, és kimaradt a Fiaker, ami rummal és tejszínhabbal készül, meg a Maria Theresia, aminek a lénye... (2011.07.25. 23:02) Melanzsolás
  • kreativkid: Konzum-gasztro HORDOZGATÓ (ezt átvitt értelemben kell mondogatni babahordozás közben) Elmentem a... (2011.04.02. 10:15) Április elsejére egy gasztro-limerick

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Beszippant a vákuum!

Caviarius 2010.12.12. 22:56

Ha beülünk egy kávézóba és kérünk egy kávét, általában egy automata vagy félautomata eszpresszókészítő géppel csapolt krémes feketére gondolunk. És hát természetesen azt is kapunk.
Másfajta kávékészítési módokat, mint a kotyogóst, a csepegtetőst, vagy a vákuumos kávéfőzést inkább otthoniként tartunk számon. Ennek oka talán az automata kávégépekkel szembeni lassúságuk, vagy az a (tév)hit, hogy az eszpresszókávé jobb minőségű, finomabb. Pedig ha szakszerűen, odafigyeléssel készítjük, akkor ugyanabból az őrleményből más és más technikával más és más ízű, jellegű, aromájú italt nyerhetünk.

Az eszpresszó technológia megjelenése előtt az egyik legelterjedtebb kávékészítési eljárás a lombikos technológia volt. (A kávéfőzőt a Cona nevű cég gyártotta, ezért Cona-technológiának is nevezték.)
A legkorábbi lombikos kávéfőzők több mint 170 éve jelentek meg Németországban, és onnan terjedtek el egész európában.

A vákuum-visszatérő kávéfőző két üveglombikból áll. Az alsó lombikban levő vizet felmelegítik (borszeszégővel, vagy elektromosan).
A forró víz az üvegcsövön keresztül a felső edénybe jut, ahol kilúgozza a kávét. A hőt elvéve az alsó, zárt edény lehűl, vákuum keletkezik, ami az italt egy szűrőn át visszaszippantja az alsó edénybe. A műveletet addig lehet ismételni, amíg a kávé a kívánt színt, sűrűséget, ízt és illatot el nem éri.

A lombikos kávéfőzők egészen egyszerű, 2-3 személyes házi üvegedények is lehetnek, de léteznek óriási csillogó üveg- és rézmasinák is, melyek láttán egy alkimista laboratóriuma juthat eszünkbe. A közös bennük, hogy a kávéital tulajdonságait a készítő nagymértékben tudja befolyásolni, valamint hogy az elkészítése igen látványos szertartás.
Vannak olyan készülékek, ahol a két tartály nem is egymás felett, hanem egymás mellett helyezkedik el (mint az oldalsó képen). Ezesetben még látványosabb, ahogy a vákuum visszaszivattyúzza a kávét a gömböc alakú lombikba.

 

 

 

 

 

És most képzeljünk el egy olyan kávézót, ahol ilyen műszerek állnak a pulton, és rendelés után végignézhetjük, amint a kávénk a lombikokban közlekedik. Ha úgy érezzük, inthetünk a baristának, hogy oké, jó lesz, vagy hogy legyen szíves mégegyszer küldje fel a kávét az őrleményre.

 

Aki tud ilyen helyet, szóljon!   (A fotó egy ausztrál kávézóban készült, de ott sincs túl sok ebből a fajtából.)

Címkék: kávé lombik vákuum cona

6 komment

FBFBFBFB

A bejegyzés trackback címe:

https://kaviar.blog.hu/api/trackback/id/tr592512004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

várady tibor 2011.02.20. 21:05:34

Van egy kis kávézóm a Printa design boltban, ott kapható szifonnal készített kávé is. Single origin kávékhoz használom, így a kenyai Gatina vagy Kieni szövetkezetekből, vagy a guatemalai Finca Vista Hermosa farmról származó, a koppenhágai The Coffee Collective által pörkölt kávékat ajánlom hozzá.

Amúgy japánban van sok ilyen hely, de terjed az USA-ban (pl Intelligentsia Coffee and Tea, aki isteni videót is készített erről az eljárásról), Angliában (nyáron a Penny University járt mindezek élén, most a Notes And Music Coffee, vagy a mostanában nyíló új Prufrock Coffee hely).

Caviarius · http://www.kaviar.blog.hu 2011.02.20. 22:50:00

Magyarországon beszerezhető ilyen szifon valahol? Mostanában a hidegen csepegtetett kávéval is kísérletezgetek, itthoni edényekkel, csak úgy "primitivo". (erről is szeretnék egy postot a közeljövőben) Esetleg tudsz olyan helyet, ahol ilyen "cold brew" készítéshez való "kávéfőzőt" lehet kapni? (pl. a bodum homokóra alakú micsodáját, vagy valami toddy-szerűt)

várady tibor 2011.02.20. 23:36:00

Tudomásom szerint használtakat lehet elcsípni vaterákon és tsain. Illetve (bocs az önreklámért), de speciel a Printa Café rendelésre szokott ilyet behozni. Cold brewra nem tudok hazai forrást, de pl a londoni Square Miletől ilyet (is) lehet rendelni, 154 font. :) shop.squaremilecoffee.com/products/cold-water-dripper Meghívhatlak egy szifonos kávéra? :)

Caviarius · http://www.kaviar.blog.hu 2011.02.20. 23:42:58

@printabarista: olvastam már a Printáról, és tervezgetem, hogy egyszercsak benézek.

Sir Nyű 2011.12.04. 22:12:49

@Caviarius: A kookta.hu-n lehet kapni a Bodum-félét, Pebonak hívják újabban.
süti beállítások módosítása