Caviarius

"Kisfilmek a nagyvilágból", főleg azért mégis kávé, kávé, kávé...

Komolytalanok

Friss topikok

  • Egészség Ügy: Imádom: "sintértelepre kiscicaillatot" :D (2018.04.25. 23:40) Egy kávé illata
  • röhögő: @Fuxika: "macskába folytja a bánatát" - folytja :-)) Mekkora tuskó lehetsz! :-)) (2013.03.26. 14:03) Macskabajusz, macskajaj, macskakávézó
  • Sir Nyű: @Caviarius: A kookta.hu-n lehet kapni a Bodum-félét, Pebonak hívják újabban. (2011.12.04. 22:12) Beszippant a vákuum!
  • Caviarius: Ja, és kimaradt a Fiaker, ami rummal és tejszínhabbal készül, meg a Maria Theresia, aminek a lénye... (2011.07.25. 23:02) Melanzsolás
  • kreativkid: Konzum-gasztro HORDOZGATÓ (ezt átvitt értelemben kell mondogatni babahordozás közben) Elmentem a... (2011.04.02. 10:15) Április elsejére egy gasztro-limerick

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Tejeskávé, kávés tej

Caviarius 2013.09.30. 07:04

Ha egy ovistól megkérdezzük, mi az a tejeskávé, megmondja nekünk, hogy hát kávé tejjel. Aztán esetleg hozzáteszi: te butus.

Nade! Milyen kávét, milyen tejjel? Na ez a nem mindegy, mondják azok, akik a tejeskávét is bonyolultan szeretik.collage2.jpg

Merugye a caffé latte, avagy tejeskávé, az úgy készül, hogy egy eszpresszót felgőzölt, forró tejjel felöntünk, a végére lesz vagy két deci. (Megjegyzem, a Mekkaféban a kisebbik kapucsínó 2 deci, ami egy vicc, a nagyobbik, a három decis viszont már viccnek is elég durva.)

Ha ezt a tejeskávét most franciául nevezzük el, café au lait-t kapunk. Ez már dupla kávéból készül, ami körülbelül 6-7 centiliter, ugyanennyi forró tejjel feltöltve. A végeredmény a tejeskávéhoz képest kétszer annyi kávét, de csak fele annyi tejet tartalmaz.

(És ott van még az amerikai tejeskávé, ami természetesen americanóból készül, őrületes mennyiségű tejjel,sok cukorral, és kupakos papírpohárból szopogatják órákig, erről a véleményemet most nem írom ide…)

Személyes tapasztalatom, hogy Olaszországban a bárokban nem méregetnek, centizgetnek, nem bonyolítják túl a dolgokat. Kér az ember egy lattét. A barista kicsapol egy eszpresszót egy két decis üvegpohárba, majd a kedves vendég szemébe nézve addig tölti rá a felgőzölt tejet, amíg a vendég egyet biccent okos fejével. Akkor kever rajta egyet, és bondzsornó.


 

Láthatjuk, hogy mégiscsak az imént említett ovisnak lett igaza, egyszerű dolog a tejeskávé.

De mi az a kávés tej?

collage1.jpg

Rhode Island szövetségi állam hivatalos itala (official state drink), egy kávésziruppal ízesített, tej alapú üdítőital, mely 1930 körül született. Valószínűleg maradék kávéból, cukorral melaszra hasonlító szirupot főztek, ezt keverték aztán a tejbe. A népeknek annyira megízlett Amerika észak-keleti csücskében, hogy nemsokára palackozni kezdték a finomított, most már kukoricaszirupból és kávékoncentrátumból készülő „kávészörpöt”, amit otthon hideg tejbe kevernek, és kész is a kávés tej.

Címkék: tejeskávé coffee milk latte

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaviar.blog.hu/api/trackback/id/tr985538836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása