Caviarius

"Kisfilmek a nagyvilágból", főleg azért mégis kávé, kávé, kávé...

Komolytalanok

Friss topikok

  • Egészség Ügy: Imádom: "sintértelepre kiscicaillatot" :D (2018.04.25. 23:40) Egy kávé illata
  • röhögő: @Fuxika: "macskába folytja a bánatát" - folytja :-)) Mekkora tuskó lehetsz! :-)) (2013.03.26. 14:03) Macskabajusz, macskajaj, macskakávézó
  • Sir Nyű: @Caviarius: A kookta.hu-n lehet kapni a Bodum-félét, Pebonak hívják újabban. (2011.12.04. 22:12) Beszippant a vákuum!
  • Caviarius: Ja, és kimaradt a Fiaker, ami rummal és tejszínhabbal készül, meg a Maria Theresia, aminek a lénye... (2011.07.25. 23:02) Melanzsolás
  • kreativkid: Konzum-gasztro HORDOZGATÓ (ezt átvitt értelemben kell mondogatni babahordozás közben) Elmentem a... (2011.04.02. 10:15) Április elsejére egy gasztro-limerick

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Melanzsolás

Caviarius 2011.07.17. 18:20

 


"Múlt héten három különböző helyen ittam három különböző melange-t. Na, mondom, akkor most megnézem, melyik is volt az igazi. Sajnos egyik se."
A legtöbb kávézóban a melange egy üvegpohárban szervírozott mézes, tejes-tejszínes eszpresszókávé, tejszínhabbal és csokireszelékkel a tetején. Pedig...
Bár a "melange" szó francia, és keveréket jelent, ez az ital a bécsi kávéiskolából származik. Ennél fogva az igazi melanzs nem is készülhet olaszos eszpresszóból, ugye.
Az alapja egy bécsi pörkölésű kávéból főzött "grossen Schwarzen", azaz nagy fekete. A 7,5 gramm kávét kb 40-60 ml vízzel főzik le, így egy hosszabb presszókávét kapunk. A hosszabb főzési idő miatt az így készült ital kevésbé testes, és kissé kesernyésebb egy klasszikus eszpresszónál. (Van aki emiatt úgy készíti, hogy egy presszókávét forróvízzel duplájára higít, de a bécsi kaffeehausban nem higítgatnak.)
Ezt a nagy feketét felgőzölt tejjel keverjük el, tetejére pedig kevés tejhabot öntünk.

Hát ennyi a melanzs. Se méz, se tejszín, se csokiszórás.
Tulajdonképpen egy "bécsi kapucsínó".
A klasszikus wiener melange-nak többféle továbbfejlesztett, átalakított változata van. Egy igazán tápláló változat a Kaisermelange: a melanzsba egy tojásárgáját és egy kis konyakot kevernek.

A bécsi kávésokra jellemző egyébként a tejszínhab használata, több tejszínhabos kávéváltozatot is találhatunk. Ilyen például a Franziskaner, ami egy olyan melanzs, aminek nem tejhab, hanem tejszínhab van a tetején.

A szép nevű Überstürzter Neumann, mely nevét feltalálójáról kapta, szintén tejszínhabos. Először egy kávéscsészében tejszínhabot kapunk, majd hozzá egy kis kancsóban külön a mokkát.

A kávét aztán már magunknak kell a csészébe öntenünk, tulajdonképpen a kávéval ízesíthetjük a tejszínhabot.
Egy másik híres tejszínhabos kávé az Einspanner.

 

 

 

 

Einspannernek hívták a bécsben személyeket és árukat fuvarozó kocsisokat. Egylovas kocsijukkal télen-nyáron taxiztak, és bizony télen jól átfagytak. Ilyenkor megálltak egy kávézónál, és rendeltek egy forró feketét, sok tejszínhabbal, klasszikusan üvegpohárban szervírozva. 
 

A forró itallal melengették elfagyott kezüket, aztán ha gyorsan indulni kellett, összekeverték a forró kávét a hideg tejszínhabbal, amit így lehülve már gyorsan bedöntöttek, és jöhetett a fuvar.

A pesti kávésok az olasz alapitalokkal mostanra kezdenek tisztába jönni, a kapucsínó gyakran valóban kapucsínó, a macchiato meg az. Talán egyszer oda is eljutunk, hogy a bécsi kávékat is megkóstolhatjuk náluk úgy, ahogyan azokat réges-régen kitalálták. 


 

Címkék: kávé bécsi melange melanzs einspanner

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaviar.blog.hu/api/trackback/id/tr393074885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Caviarius · http://www.kaviar.blog.hu 2011.07.25. 23:02:53

Ja, és kimaradt a Fiaker, ami rummal és tejszínhabbal készül, meg a Maria Theresia, aminek a lényege a narancslikőr, és az Obermayer, a Mazzagran, aSperbertürke, és ki tudja még hány különlegesség...majd máskor...
süti beállítások módosítása