Caviarius

"Kisfilmek a nagyvilágból", főleg azért mégis kávé, kávé, kávé...

Komolytalanok

Friss topikok

  • Egészség Ügy: Imádom: "sintértelepre kiscicaillatot" :D (2018.04.25. 23:40) Egy kávé illata
  • röhögő: @Fuxika: "macskába folytja a bánatát" - folytja :-)) Mekkora tuskó lehetsz! :-)) (2013.03.26. 14:03) Macskabajusz, macskajaj, macskakávézó
  • Sir Nyű: @Caviarius: A kookta.hu-n lehet kapni a Bodum-félét, Pebonak hívják újabban. (2011.12.04. 22:12) Beszippant a vákuum!
  • Caviarius: Ja, és kimaradt a Fiaker, ami rummal és tejszínhabbal készül, meg a Maria Theresia, aminek a lénye... (2011.07.25. 23:02) Melanzsolás
  • kreativkid: Konzum-gasztro HORDOZGATÓ (ezt átvitt értelemben kell mondogatni babahordozás közben) Elmentem a... (2011.04.02. 10:15) Április elsejére egy gasztro-limerick

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Porból lettél...

Caviarius 2011.12.18. 16:25

Egyszer régen, réges-régen egy belga mérnök a magas hegyek között végzett méréseket, mert hiszen ezért volt mérnök. A köztudottan zord és fagyos belga hegyvidéken egy kis forró kávéval akarta felmelegíteni átfagyott csontjait, de a kávé hogy, hogy nem, kifutott. (No, a mérnök uccu, utána!)
A belga bádogbögre oldalán a futkározó kávé csúnya barna lerakódássá pörkölődött, ezt kezdte el jobb híján nyalogatni hősünk. Meleg volt még, és az íze is jó.
A mérnökúr egyszeriben lefutott a hegyről, és megalapította az első kávépor-üzemet. (A történet szerint a belgát George Washingtonnak hívták, és nem Belgiumban, hanem Guatemala hegyvidékein történt a megvilágosodás 1906-ban.)
Van azonban egy másik történet is, kevésbé romantikus. Eszerint egy japán származású amerikai vegyész, dr Sartori Kato kísérleteinek eredményeképpen született meg először az instant tea, majd 1901-ben a pánamerikai kiállításon már bemutatta a hasonlóan működő kávéport is. Azóta itt van nekünk a porkávé.
Fogyasztói szerint igen sok előnye van. Vitathatatlan, hogy a leggyorsabban elkészíthető kávé, nem kell hozzá semmiféle kávéfőző, csak egy bögre forróvíz.
 

A kérdés az íz, az aroma, a zamat.
A felhasznált kávébabokról keveset tudunk, fajta, eredet, pörkölés rejtély. Senki sem látott még single origin instantot, de nem is baj. Az ízt főként a kávépor készítésének technológiája határozza meg.

Régóta kísérleteznek a kávéital lepárlásával, de a magas hőmérséklet miatt a végtermék mindig valahogy keserűre sikeredett. Napjainkban kétféle módszert használnak a kávéporok gyártásánál: a porlasztásos és a fagyasztva szárításos eljárást. Mindkettő úgy kezdődik, hogy egy vagon kávéból finom kávéitalt főznek, és azt besűrítik, koncentrálják. Ezután az első esetben apró cseppekké porlasztva forró levegővel elpárologtatják belőle a vizet. Az így készült por máris fogyasztható, a magas hőmérséklet hatására azonban még ebben az esetben is megégnek illóolajok, eltűnnek aromák. Sajnos az azonnal oldódók nagy része máig így készül, ez az eljárás ugyanis sokkal olcsóbb, mint a fagyasztásos.
A másik esetben a kávékoncentrátumot -50 C-fokon lefagyasztják. Ezután vákuumban szép lassan felmelegítik (kb 0 fokra), ennek hatására a jég csendesen elszublimál, azaz kihagyva a folyékony állapotot, egyből gőzzé válik. A fagyasztva szárított termékek jobb minősége oda vezethető vissza, hogy a technológia során alkalmazott hőmérsékletek jóval kisebbek, mint hagyományos szárításkor, másrészt arra, hogy a szárítás során folyékony víz egyáltalán nincs jelen, így a vízben oldott összetevők nem tudnak a párolgással eltávozni. Ezt az ultramodern eljárást egyébként egyes források szerint már az inkák is ismerték, vákuumszivattyú nélkül, a perui hegyek csúcsán, alacsony nyomáson így fagyasztották a krumplit.

Egy vendéglátóipari szaklapban Kaszás László, az egyik instant kávét gyártó cég vezetője hosszan ecsetelte az azonnal oldódó kávéporok előnyeit, majd levonta a végkövetkeztetést: "Általánosságban a bab és instant kávék esetében mindenképpen figyelembe kell venni azt is, hogy mint minden termékcsoportnál, minőségben nagyon különböző termékekkel lehet találkozni a piacon. Ugyanúgy találunk nagyon rossz babkávét, mint instantot, de egy jó minőségű instant kávéból készült ital ugyanolyan jó minőségű, mint a babkávéból főzött hagyományos kávé, hiszen gyakorlatilag szinte ugyanaz." (Chef & Pincér, 2011.október)

Én ezzel gyakorlatilag SZINTE egyetértek.

És ha nem állunk meg a kávénál, kicsit továbblépünk, máris itt a borpor. Egy keverés jobbra, egy kavarás balra, és már kész is a burgundi.
Kovács Anti se veszi észre, hogy porból keveredett.

 

 

Címkék: kávé instant azonnal szárítás oldódó fagyasztva

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaviar.blog.hu/api/trackback/id/tr803473487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása