Caviarius

"Kisfilmek a nagyvilágból", főleg azért mégis kávé, kávé, kávé...

Komolytalanok

Friss topikok

  • Egészség Ügy: Imádom: "sintértelepre kiscicaillatot" :D (2018.04.25. 23:40) Egy kávé illata
  • röhögő: @Fuxika: "macskába folytja a bánatát" - folytja :-)) Mekkora tuskó lehetsz! :-)) (2013.03.26. 14:03) Macskabajusz, macskajaj, macskakávézó
  • Sir Nyű: @Caviarius: A kookta.hu-n lehet kapni a Bodum-félét, Pebonak hívják újabban. (2011.12.04. 22:12) Beszippant a vákuum!
  • Caviarius: Ja, és kimaradt a Fiaker, ami rummal és tejszínhabbal készül, meg a Maria Theresia, aminek a lénye... (2011.07.25. 23:02) Melanzsolás
  • kreativkid: Konzum-gasztro HORDOZGATÓ (ezt átvitt értelemben kell mondogatni babahordozás közben) Elmentem a... (2011.04.02. 10:15) Április elsejére egy gasztro-limerick

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Csésze

Caviarius 2010.08.01. 23:39

"Végy kevés 90 fokos vizet, 50 darab megpörkölt kávébab őrleményén préseld által vagy 9 Bar nyomással. Az így nyert sötét színű, illatos folyadékot ereszd porcelán csészébe, mert bizony mondom néktek, aki papírpohárból veszi magához a kávéitalt, az Úr előtt nem kedves, de bocsássatok meg annak is, ki szívószállal szörtyöli e nedűt." (idézet Szt. Klapanciusznak a rómaiakhoz írott leveléből)

 

Hogy milyen légyen a jó eszpresszós csésze, arról már sokat gondolkodtak a kávés szakemberek és a dizájnerek.
A sok gondolkodásból az jött ki, hogy a jó kávéscsésze kb. fél decis és porcelánból van.
A fala jó vastag, hogy a kávé ne hűljön ki benne túl gyorsan, ugyanakkor a pereme vékony, hogy könnyen szürcsölhető legyen a kávé. Az alja belül íves, és a belső falán egy kis perem futhat körbe, ami az espresso krémjét tartósabbá teszi. A fülét pedig valahogy úgy kell kitalálni, hogy az ne nagyon forrósodjon fel.

Az illy cég 1990-ben Matteo Thunt kérte fel, hogy tervezze meg számukra az ideális kávéscsészét. Az eredmény egy klasszikus formájú, az előbbi kritériumoknak megfelelő csésze lett, jellegzetes, karika alakú füllel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a csésze azóta is az illy védjegye, de a kilencvenes évek eleje óta több mint 70 művész tervezett csészéket az illy Art kollekcióba. Ezzel próbálják a kávézás élményét mind az öt érzékszervre méginkább kiterjeszteni. (Bár a hallás még hátra van)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nézzük most a Bodum kávéscsészéjét, ami a Pavina névre hallgat. Nem porcelán, nem vastag a fala, és füle meg nincs is, mégis tökéletes választás egy finom kávéhoz.

Rendkívül könnyű, vékony üvegből készült. Minden alkalommal, amikor kézbe vesszük meglep, hogy bár a benne levő folyadék forró, a pohárka kívülről hűvös marad. Ezen kívül szép is, egyetlen negatívum az ára, a két darabos szett 6000 forint körül kapható.

 

 

 

 

 

 

 

A kávéscsésze piacon kapható még sok féle igen dizájnos kávéscsésze és vicces bögrék százai, legtöbbjük azonban azon túl, hogy vicces, újszerű, vagy meglepő próbál lenni, már nem tud hozzátenni a kávézás élményéhez.
A spanyolviasz úgy látszik, fel van már találódva.  


 

Címkék: kávé csésze kávés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaviar.blog.hu/api/trackback/id/tr32192254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása