Jósfülkéket alakítanak ki a Starbrukks kávézóiban (Munkatársunktól)
A Starbrukks kávézólánc néhány egységében már elkészültek azok a fülkék, amelyekben elismert, szakképzett jósok, jó sok pénzért bárkinek elárulják, hogy mi vár rá a jövőben. Mint Andrew Wintermeyer, a cég szóvivője elmondta, 2012 elején már minden kávézójukban elérhető lesz ez a szolgáltatás. A jóslás természetesen kávézaccból történik majd, így az eddig a szemétben landoló sok-sok kilogrammnyi zacc mostantól komoly bevétellel gazdagíthatja a Starbrukks pénztárát. A kereskedelmi televíziós csatornáktól elcsábított, népszerű jósok közreműködésével a későbbiekben telefonos zaccból jóslást is terveznek, de hogy ez a szolgáltatás mikor indul be, az egyelőre
megjósolhatatlan nem tudható.
És ha még ezután is marad egy kis kávézacc, annak felhasználására is van ötletük az innovatív, környezettudatos feltalálóknak.
Itt van például a Coffee Log.
A kávéfőzés során fennmaradó kávézacc pogácsa még 10-20 százaléknyi olajat tartalmaz. Ezt a kávézaccot növényi zsírokkal és melasszal keverik össze, majd briketté préselik. Az így készült kávébrikett hosszabban és tisztábban ég mint a faforgácsból, fűrészporból készülő rokona, valamint égésekor 80 százalékkal kevesebb szénmonoxid képződik.
A kávézaccból kivont maradék olajok egyszerűen és gazdaságosan kivonhatók - állítja egy tanulmány. A repceolaj, pálmaolaj, szójaolaj mellett a kávéból, kávézaccból kivont olaj így versenyképes alapanyag alternatívát jelent üzemanyag (biodízel) gyártásához. A világ kávétermelése csaknem 7,5 millió tonna évente. A tanulmány számításai alapján ez 340 millió gallon zaccdízel előállítására lenne elegendő, miután egyszer már kávét is főztünk belőle.