Hirdessen Ön is rántottával! Úgy látszik, a reklámok mindenhová bejutnak, a hűtőszekrényünkbe például a tyúktojások hátán. Valakinek eszébe jutott ugyanis, hogy a tojásra nem csak a regisztrációs számot lehet ám rányomtatni, de kisebb hirdetések, reklámok is ráférnek.
Hogy amikor aztán egy kis reggeli rántottára támad gusztusunk, a tojástartóból ránk vessék magukat a mosogatószer- és szárnyasbetétreklámok.
Hogy a tojáshéj kívülről milyen üres, az már a Disneynek is feltűnt. Már a kilencvenes években piacra dobták a Donáld kacsás, Mikiegeres tojásokat, szép színes tojástartókban. Még sütőformát is mellékeltek hozzá, amivel Mikiegérfej alakú tükörtojást süthetünk rajzfilmfüggő gyermekeinknek.
Egy kicsit továbbgondolva a húsvéti tojásfestést, a 'kúttúra' terjesztéseképpen, készíthetnénk olyan tojásokat, melyre a csomagolás napján rányomtatnának néhány érdekes cikket, így meg lenne egyből a reggeli olvasnivaló is.
Akár komplett könyveket is lehetne tojáshéjra nyomtatni, részletekben persze. Libatojásra, strucctojásra több férne, fürjtojásra persze kevesebb. Mindenki addig jutna a történetben, amennyi tojást meg tud enni. (Persze ha más is beletorkoskodik a tojástartóba, akkor nem könnyű követni a történet fonalát...)
Vagy itt vannak a szakácskönyvek. Kivesszük a tojást, elolvassuk a receptet, jóóól megjegyezzük, mert feltörés után ugye, már nehezebben silabizálható ki, hogy petrezselyem volt-e, vagy snidling...
Na és hogy legyen egy kis gasztro is, nézzük, hogyan készítik japánban a rántottát.
Az a neve, hogy Tamagoyaki.
Kell hozzá: - 4 tojás, 1 teáskanál cukor (bizony), 2 ek szójaszósz, 1 ek keményítő, meg dashi, kb 1 deci. (A dashi japán alaplé, algából, tonhalból, vagy algából és tonhalból készítik.)
A tojásokat felverjük, majd a többi hozzávalót is hozzákeverjük. Egy serpenyőt kis olajjal kikenünk, majd a forró serpenyőbe egy vékony réteg tojást öntünk. Amikor már félig megsült, egy sütőlapát segítségével szorosan feltekerjük, és a serpenyő hozzánk közelebbi oldalához húzzuk. A serpenyőt újra megkenjük olajjal, majd újabb réteg tojást öntünk a serpenyőbe. Amikor ez is félig átsült, újra az előző módon feltekerjük, így egyre vastagabb, réteges omlettet kapunk. Addig folytatjuk, míg a tojgli el nem fogy.
Az így kapott 'tojásrudat' felszeletelhetjük, hidegen, vagy melegen, kenyérrel, rizzsel, vagy csak úgy, jóétvágyat! (Itadakimasu!)
És a végére még egy kép, ez is tojás, Miamiban tervezik felépíteni, egyszerre lesz szálloda és széltorony.
Na ugye, tojás is van sokféle, ez egy kétpupú. :-)