Caviarius

"Kisfilmek a nagyvilágból", főleg azért mégis kávé, kávé, kávé...

Komolytalanok

Friss topikok

  • Egészség Ügy: Imádom: "sintértelepre kiscicaillatot" :D (2018.04.25. 23:40) Egy kávé illata
  • röhögő: @Fuxika: "macskába folytja a bánatát" - folytja :-)) Mekkora tuskó lehetsz! :-)) (2013.03.26. 14:03) Macskabajusz, macskajaj, macskakávézó
  • Sir Nyű: @Caviarius: A kookta.hu-n lehet kapni a Bodum-félét, Pebonak hívják újabban. (2011.12.04. 22:12) Beszippant a vákuum!
  • Caviarius: Ja, és kimaradt a Fiaker, ami rummal és tejszínhabbal készül, meg a Maria Theresia, aminek a lénye... (2011.07.25. 23:02) Melanzsolás
  • kreativkid: Konzum-gasztro HORDOZGATÓ (ezt átvitt értelemben kell mondogatni babahordozás közben) Elmentem a... (2011.04.02. 10:15) Április elsejére egy gasztro-limerick

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Baristatej

Caviarius 2011.02.20. 17:19

Az egyik múlt heti Turizmus Panoráma Bulletin hozta azt a szenzációs hírt, amit aznap az összes többi hírportál is átvett, nevezetesen, hogy egy osztrák cég előállította minden baristák leghőbb álmát, a cappuccinotejet. A cikk szerint "ünnepel a szakma". A profi baristák ugyanis - legalább minden második éjjel - egy olyan tejről álmodnak, "aminek alacsony a zsírtartalma, ám íze, mint a frissen fejt teljes tejé."


A spanyolviaszt - azaz a cappuccinotejet, boccsánat - Bécsben mutatta be múlt héten a gyártó, kávéautomatákat üzemeltető café+co International Holding megbízásából Georg Branny, osztrák barista bajnok. (világbajnoki ötödik) A tej a Bergland gazdaságból származik, zsírtartalmát 1,5 %-ra csökkentik, és hogy jól habosítható legyen, fehérjetartalmát megemelik. Így aztán egy kis otthoni habosítóval is szép,
tartós habot rittyenthet belőle a házi-barista. Íze magas hőmérséklet hatására sem változik, köszönhetően a hozzáadott "természetazonos" aromáknak. Rövidesen hazánkban is kapható lesz ez a csoda, a habos, tejaromával ízesített tej. Hogy valóban ez lenne minden barista álma, én nem tudom, hiszen ők eddig is, aromamentes, természetes tejből is tudtak tejhabot fújni...
És hogy mennyire spanyolviasz a spanyolviasz, nézzünk néhány hasonló terméket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az USÁ-ban több cég is gyárt fehérjével dúsított tejet, ilyen például a Millac Cappuccino Milk. Tej, hozzáadott fehérje, aroma, kis cukor, és már "ünnepel is a szakma".
A Straus - szintén az USÁban - szintén baristatejet készít, de természetes alapon.
 

Ők aromák és tejfehérje helyett teljes tej, zsírmentes tej, és half&half (tejszín és tej keveréke, kb 12% zsírtartalmú) kísérletek által a legjobb eredményt adó keverékét dobozolják Organic Barista Milk néven.
 

 

És végül térjünk vissza Európába, merthogy itt a német Frischlí. A cég más kávés termékek, mint például a 7,5 %-os zsírtartalmú "Kaffee Milch" mellett cappuccinotejet is készít, a már ismert aromás-hozzáadott fehérjés módszerrel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 A Frischlí Cappuccino Milch zsírtartalma 2,5 %, hozzáadott fehérjét, aromákat, cukrot tartalmaz.
Hogy megéri-e a tejet átalakítani, aromákkal teletömni a könnyebb habosítás, szebb tejhab érdekében?
A tejfeldolgozó cégeknek biztosan.
Én inkább maradok az igazi tejecskénél. 
 

Címkék: tejhab baristatej cappuccinotej

16 komment

FBFBFBFB

A bejegyzés trackback címe:

https://kaviar.blog.hu/api/trackback/id/tr42675036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lafitty 2011.02.20. 19:16:19

Asszem Svédországban láttam még szintén megemelt fehérjetartalmú friss tejet a közértben, talán barista-tej volt ráírva, ez legalább 2-3 éve volt és már akkor sem tűnt ott újdonságnak.

blondiíri 2011.02.20. 19:22:30

A frissen kézzel (!) fejt tej alapjáraton habos. Ízétől pedig falnak mennétek, annyira nem tej amit tejként a dobozból ismerünk. Szóval már mindegy, mit tesznek bele, aroma nélkül is mű a dobozos.

Caviarius · http://www.kaviar.blog.hu 2011.02.20. 20:44:26

Én piacon szoktam tejet meg vajat venni, ha időm engedi. Sajnos nem mindig, de akkora a különbség a dobozos és az igazi között, hogy egyre többször piacolok. Ez a cappuccinotej meg állítólag nemsokára itt lesz a szupermarketekben, biztosan ki fogom próbálni egyszer, de csodát nem várok tőle...

várady tibor 2011.02.20. 20:59:12

Egyetértek! Köszönöm, nem kérek a műtejből!

Egy ideig kisérleteztem mindeféle tartós tejekkel, többek között a számos kávézóban és kávézóláncban használt, emelt fehérjetartalmú, "könnyebben habosítható", "nagyobb térfogatot" elérő tartós tejjel...Korrekt, szép tejhab készül belőle, csak az íze lapos.

Minden ilyen dobozos-tartós cuccot azonban körökkel lever egy friss (de pasztörizált), finom tej. Olyan tej, ami nem volt egyszer por, amihez nem adnak adalékanyagot, stb.

Egy jó felszereléssel és megfelelő technikával a legtöbb tej úgyis kielégítően habosítható, szép, mikrohabos, latte artra is alkalmas had készíthető belőle.

Szerintem a magyar kávékultúra egyik sürgető feladata a tartós tejek kidobása a friss, finom, igazi tejek javára.

bl4ze 2011.02.20. 21:15:46

www.kavekorzo.hu ha már tej, kávé, meg barista :)

Caviarius · http://www.kaviar.blog.hu 2011.02.20. 21:49:18

én a kávékorzón is csak ugyanazt a szó szerint átvett hvg-cikket találtam. Egyébként jó kis oldal, el tudnám (és fogom is) böngészgetni pár napig. :-)

Mr Chablis 2011.02.20. 22:19:28

@printabarista: Akkor légy olyan kedves és nevezz meg néhányat azokból a tejekből, (beszerzési forrással együtt) amelyeket alkalmasnak tartasz egy Cimbali géppel történő használatra. Én már próbáltam a frissen fejt tehéntejjel is, de nem lett belőle kemény hab. Amit Olaszorszából hoztam friss tejet, az meg jó volt. Szóval?

initalia 2011.02.20. 22:57:18

@Mr Chablis: Egy igazi olasz cappuccinot nem is készíthetsz kemény habbal, ez a tejhab kifejezés csak hülye fordítás. Az igazi cappucino krémesre melegített tejjel készül, az aromáját a tej hőfoka nagyban befolyásolja. A mosogatóhabra hasonlító kemény hab inkább osztrák találmány. Amúgy szinte bármilyen tejből lehetséges igazi tejkrémet készíteni, nem nagy ördöngősség, bár én nem vagyok képzett barista, de meg szokták dicsérni az általam készített cappucinot. Egyszerű, bármelyik szupermarketben kapható bármelyik tartós tejből készítek olyan cappucinot, mint az első képen látható. Az osztrákok meg próbáljanak meg először normális, iható kávét főzni.

Void Bunkoid 2011.02.20. 23:14:42

Jézus ereje, bár nekem lenne ez a legnagyobb gondom, hogy ezen vekengjek, hogy milyen f*szom tej kell a kapuccsínóba, meg hogy mitől leszek igazi barista...inkább mennétek utcát seperni, az legalább látszik, meg érdekelni is a fogja népek nagyrésztét. Az, hogy milyen tej kerül a kávéba, azt bezony 100 emberből 99 és háromnegyed magasról lesz*rja. Még a sznobok is. Én is az vagyok, és mégis lesz*rom.

Na, de jó is éccaka trollkodni :)

Caviarius · http://www.kaviar.blog.hu 2011.02.20. 23:17:17

ja, közben kimoderáltam magam, mondván, nem kell mindenbe belepofázni. ;-)

várady tibor 2011.02.20. 23:27:45

@Mr Chablis: Cserpes tej, 3,6%. Beszerzés közvetlenül, vagy saját boltok (pesten Hold utcai, vagy Fővám téri csarnok), vagy Lipóti pékségek, többek között. Imádom.

Pierr Kardán 2011.02.21. 13:20:38

@blondiíri: Ne akarj igazi, frissen fejt tejet használni. Egyrészt rövid állás után kiválik a tetején a tejföl, amit le kell szedni róla. Aztán meg nagyon rövid az eltarthatósága, harmadnapra biztosan aludttej lesz belőle. Amíg tej formájú, addig is melegítés hatására kiválik a tetején egy szilárd bőr, az alja meg lekozmál. Ha ez sem zavarna még, akkor meg az íze zavar mindenkit. Ha az ízét se találnád zavarónak, akkor meg könnyen hasmenést lehet kapni tőle...

Caviarius · http://www.kaviar.blog.hu 2011.03.24. 09:46:46

Tényleg, emlékszem, gyerekkoromban a tej teteje bebőrösödött. Most meg semmi ilyesmi. Nem szerettem azt a 'bőrt' rajta, de érdekes kérdés, hogy mára hová lett...
süti beállítások módosítása