Az egyik múlt heti Turizmus Panoráma Bulletin hozta azt a szenzációs hírt, amit aznap az összes többi hírportál is átvett, nevezetesen, hogy egy osztrák cég előállította minden baristák leghőbb álmát, a cappuccinotejet. A cikk szerint "ünnepel a szakma". A profi baristák ugyanis - legalább minden második éjjel - egy olyan tejről álmodnak, "aminek alacsony a zsírtartalma, ám íze, mint a frissen fejt teljes tejé."
A spanyolviaszt - azaz a cappuccinotejet, boccsánat - Bécsben mutatta be múlt héten a gyártó, kávéautomatákat üzemeltető café+co International Holding megbízásából Georg Branny, osztrák barista bajnok. (világbajnoki ötödik) A tej a Bergland gazdaságból származik, zsírtartalmát 1,5 %-ra csökkentik, és hogy jól habosítható legyen, fehérjetartalmát megemelik. Így aztán egy kis otthoni habosítóval is szép,
tartós habot rittyenthet belőle a házi-barista. Íze magas hőmérséklet hatására sem változik, köszönhetően a hozzáadott "természetazonos" aromáknak. Rövidesen hazánkban is kapható lesz ez a csoda, a habos, tejaromával ízesített tej. Hogy valóban ez lenne minden barista álma, én nem tudom, hiszen ők eddig is, aromamentes, természetes tejből is tudtak tejhabot fújni...
És hogy mennyire spanyolviasz a spanyolviasz, nézzünk néhány hasonló terméket.
Az USÁ-ban több cég is gyárt fehérjével dúsított tejet, ilyen például a Millac Cappuccino Milk. Tej, hozzáadott fehérje, aroma, kis cukor, és már "ünnepel is a szakma".
A Straus - szintén az USÁban - szintén baristatejet készít, de természetes alapon.
Ők aromák és tejfehérje helyett teljes tej, zsírmentes tej, és half&half (tejszín és tej keveréke, kb 12% zsírtartalmú) kísérletek által a legjobb eredményt adó keverékét dobozolják Organic Barista Milk néven.
És végül térjünk vissza Európába, merthogy itt a német Frischlí. A cég más kávés termékek, mint például a 7,5 %-os zsírtartalmú "Kaffee Milch" mellett cappuccinotejet is készít, a már ismert aromás-hozzáadott fehérjés módszerrel.
A Frischlí Cappuccino Milch zsírtartalma 2,5 %, hozzáadott fehérjét, aromákat, cukrot tartalmaz.
Hogy megéri-e a tejet átalakítani, aromákkal teletömni a könnyebb habosítás, szebb tejhab érdekében?
A tejfeldolgozó cégeknek biztosan.
Én inkább maradok az igazi tejecskénél.