Cappuccino a borospohárban, avagy kapupinocsinotázs
A pinotage szőlőfajtát 1925-ben a dél-afrikai Stellenbosch University professzora, A.I. Peroldt állította elő a pinot noir és az ugyancsak francia származású vörös szőlőfajta, a cinsault (herimitage) keresztezésével. A professzort az vezérelte, hogy a magas minőségű bort adó, de kényes pinot noir-t, egy ellenálló, kevésbé igényes és jól termő fajtával keresztezze. Munkáját siker koronázta és megszületett a pinotage, mely azóta is Dél-Afrika jellemző szőlőfajtája. A belőle készült boroknak az idők folyamán számtalan stílusa alakult ki a fiatal, világos és gyümölcsös karakterektől, egészen a vastag, mély, gazdag és elegáns stílusig.
Bertus Fourie volt az első, aki a borban levő kávés, csokoládés ízjegyek erősítésével kialakított egy kávés Pinotage stílust. (Ezért kapta a Bertus 'Starbucks' Fourie becenevet, egyesek szerint gúnynevet.) A wellingtoni Diemersfontein borásza volt ekkor, ám 2005-ben a KWV-hez igazolt, és vitte magával a receptet is. ( A Diemersfontein azóta is készíti "az első és egyetlen eredeti" kávés/csokis pinotage-t. ) Aztán 2008-ban, - miután elkészítette a KWV Café Culture nevű borát - ismét továbbállt. A Val de Vie borászat igazgatója lett, ahol öccse, Martin borászként dolgozik. Itt is elkészítette kávés borát, mely Barista Coffee Pinotage névre hallgat, és sokak szerint a három kávés közül a legjobban sikerült.
Ezekhez a borokhoz az érett szőlőbogyókat a zöld részek nélkül dolgozzák fel, barrikolt tölgyfahordóban érlelik, de hogy az intenzív kávés íznek mi még a titka, azt Fourie-n kívül csak kevesen tudják.
Mindenesetre elmondhatjuk, hogy a kávés pinotage nem a hozzáadott kávéesszenciától, vagy ahogy néhányan gondolják, a szőlőtőkék közé ültetett kávécserjéktől kapja különleges bukéját.
Régesrégen már a dél-francia Garronne folyó völgyének borászai is észrevettek kávés ízeket fehérboraikban, de a cabernet sauvignon és a shiraz fajták boraiban is feltűnik a kapucsínó. Ennek okozója egy furfuritol nevű vegyület, melynek ízhatása megfelelő erjesztéssel, pörkölt tölgyfahordós érleléssel felerősíthető.
Néhányan úgy gondolják, hogy komolytalan bor, mivel azonban igen "fogyasztóbarát", a borral még csak ismerkedőket pozitív élményekkel terelheti későbbi komolyabb kóstolások felé.